Kosár

Az Ön kosara üres.

Kerti csobogók

A kert látványos dísze a csobogó. A rengeteg virág, a sok zöld között egy hűsítő öázis kialakítása sokkal kevesebb munkával jár, mint sokan gondolnák. Ráadásul a csobogó önmagában is elhelyezhető, nem kell hozzá nagy hely vagy különleges körítés.

Többféle stílusú kerti csobogó kapható, ahhoz képest lehet válogatni belőlük, hogy milyen stílusú a ház, milyen a kert kialakítása. Modern, letisztult ház teraszára egészen más csobogó ajánlott, mint például a manapság nagyon kedvelt felújított parasztház verandás kertjébe (a fenti képen erre mutatunk példát).

Nem csak a csobogók kinézete, hanem azok felépítése is többféle lehet.  vannak olyanok, amiket elég a teraszra vagy a kerti ösvény mellé állítani, és már készen is vagyunk. A fent említett Edinburgh csobogó ilyen kialakítású.

Vannak azonban olyan típusok is, amiknek a víztartályát le kell ásni a földbe, de ha nem szeretnénk az ásással bajlódni, elég, ha körberakjuk a tartályt cserepes növényekkel, sziklákkal, vagy bármely más, a kerthez illő dekorációval. Ilyen a következő képen látható Vicenza csobogó. A tartály ebben a kertben beásásra került, és a tartály tetején lévő rács nagyobb kövekkel van eltakarva.  A másik képen a tartályt egy fonott kerettel dekorálták. A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen

Azok, akiknek kerti tavuk van, vagy ilyet terveznek, választhatják a tartály nélküli változatokat. Ilyen például a Nova Scotia csobogó. Nagyon egyszerű a felépítése, teljesen kezdőként is egy-két óra alatt elkészülhetünk vele.

A fenti képen növényekkel ültették be a kis dombot, amire a csobogó tálkáit elhelyezték. Nem kell feltétlenül kő borítású tószegélyre tenni, mert a csobogó tartozéka egy megfelelő méretű tófólia, amit a kialakított lépcsőkre kell fektetni, és amit egészen a tavacska vizéig vezethetünk. Ez biztosítja, hogy a dombocskáról a föld ne hulljon vissza a tóba. 

A következő képeken látható csobogók különösen jó választásnak bizonyulnak, ha a kert gazdája szereti a madarakat, mert madáritatóként is használhatók. A nyári aszályos napokon a madarak is ugyanúgy eltikkadnak, mint az ember. Akik télen madáretetőben elhelyezett finomságokkal várják a kis vendégeket, azoknak biztosan örömük telik majd a nyári kertben fürdőző madárkák látványában.

Különleges megoldás a fatörzseket vagy sziklákat formázó csobogó-család. Általában LED világítással készülnek, a víz a csobogó belsejébe kerül, nincs szükség külön víztartályra.

És végül mutatunk néhány rusztikus típust. Ezeknél sincs szükség külön tartályra, mindegyik csobogó saját magában tárolja a vizet.

Azok a csobogók, amiket itt bemutattunk, mind saját szivattyúval rendelkeznek, összeállításukhoz nem kell semmilyen szaktudás vagy kellék. A szivattyú beszereléséhez illetve az összeállítandó változatok esetében az egyes darabok összeillesztéséhez képes útmutatót mellékelünk. 

Sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon kell-e vezetékes vízhálózat az üzemeltetéshez. Jó hír, hogy erre nincs szükség, hiszen a saját tartályban tárolt vizet forgatja a szivattyú. Ehhez viszont természetesen szükség van elektromos csatlakozási lehetőségre.

Következő blogbejegyzésünkben bemutatjuk azokat a változatokat, amikhez kerti tó vagy medence mindenképpen szükséges. Nem kell megijedni, ezt is nagyon egyszerű kivitelezni!

Ezen a linken részletes leírásokat lehet olvasni a választékról.

Kérdése van? Telefonszámok és egyéb elérhetőségek itt találhatók.

További hírek